Od niepamiętnych czasów, każdego lata,
w mojej ukochanej Jastarni
gdy upał już nieco zelżał
przed rybackimi domami
na koślawych zydlach wystawiano tace
mieniących się srebrem rolmopsów z gorczycą
i wielkie pachnące jałowcem patery
pełne przesypanych kryształami soli
świeżo wędzonych fląder
połyskujących w blasku gasnącego słońca
miodową barwą jantaru
Pod wieczór zaś
zaczynał się snuć po Półwyspie
niezapomniany aromat
„świętego dymu”
starych kaszubskich wędzarni
wabiący
najwybredniejszych z wybrednych
do owych zaczarowanych miejsc
gdzie jak w cynamonowych sklepach
na osmalonym, kutym ręcznie ruszcie
zwisały ciężko
ociekające jeszcze ciepłym sokiem
szkarłatno brunatne płaty
szlachetnego bałtyckiego łososia
i
płaczące przekłutymi na przestrzał oczami
grona opasłych węgorzy
wędzonych z tajemną maestrią
na czereśniowym drewnie
owych
nieziemskich cymesów
o smaku
który podlany kieliszeczkiem „czystej”
przywracał wątpiącym pewność
że życie potrafi być piękne
No to jeszcze raz po pięćdziesiątce!
(oleiście zamrożonej oczywiście)
Krzysztof Pasierbiewicz (nauczyciel akademicki)
- Zaloguj lub zarejestruj się aby dodawać komentarze
- Odsłony: 3347
Szanowny Panie Krzysztofie.
Witam pana po czasie nieobecności. Mam nadzieję, że w odpowiedni sposób czas został wykorzystany.
Mam też nadzieję, że pewną panią,która pewną ziemię w 2010 roku przekopywała obecne upały i tę panią wyko....
My sobie poradzimy bo do jesieni już niewiele zostało, a na chwilę obecną:
"......jeszcze raz po pięćdziesiątce!
(oleiście zamrożonej oczywiście) "
Zdrówka życzę i upalnie pozdrawiam,
bolesław
@bolesław
Szanowny Panie Bolesławie!
Też niecierpliwie czekam na jesienne wybory. Ale czuję jakiś dziwny niepokój. Bo oni zrobią wszystko, by nie oddać władzy, gdyż to im zagraża konkretnymi konsekwencjami. Obawiam się, że wymyślą jakąś gigantyczną prowokację, a to potrafią dobrze robić.
Obym się mylił.
No, to jeszcze raz po pięćdziesiątce! Za powodzenie naszej sprawy!
Pozdrawiam Pana jak zawsze serdecznie,
krzysztof
a dlaczego to głupcze w tytule? Co ma do wspomnień wakacyjno-kulinarnych ta sztuczna,idiotyczna wstawka wymyślona przez Clintona i używana przez Lisa?
@xena1012
"a dlaczego to głupcze w tytule?..."
---------------
Dlatego, że leming polski obżera się karmioną chińskim łajnem pangą i hodowlanym norweskim łososiem nie mając pojęcia, jak smakują szlachetne bałtyckie ryby. Lecz cóż, dla takiego prawdziwka jedno i drugie to ryba. Do kultury jedzenia trzeba dojrzeć Droga Pani, podobnie jak do fraka leżącego dopiero w trzecim pokoleniu.
Pozdrawiam Panią
Mmm, rozmarzylem sie
Znac po tekscie sybaryte, i to zaznajomionego z przybyszewszczyzna :))
"Choc zycie nasze ... warte - evviva l`arte!"
Pozdrawiam
@minimax
Też Pana serdecznie pozdrawiam.