Witaj: Niezalogowany | LOGOWANIE | REJESTRACJA
Piwo półalkoholowe.
Wysłane przez Ewaryst Fedorowicz w 15-06-2011 [13:27]
Jeszcze 10 lat temu, piwa, nawet te produkowane na skalę wielkoprzemysłową, miały normalną zawartość alkoholu:
full, to był full, i miał 6,2% (objętościowych) alkoholu, strong, to był strong i miał te 7,8% a niektóre nawet i ponad 8%.
Teraz strong ma 6,5 % i smakuje jak słodki glut, ale dalej się nazywa jak nazywał, a full pęta się gdzieś przy 5,8%
Jakby tego psucia piwa było mało, media poinformowały, że powstanie nowy gatunek: piwa stadionowe.
To wynik działań rządu, który chce, by na stadionach piłkarskich można było raczyć się alkoholem o maksymalnej zawartości 3,5 proc.
Niby wszystko układa się w logiczną całość:
na rok przez Euro mamy pół reprezentacji, która jest w stanie przyzwoicie zagrać pół meczu, której selekcjonerem jest pół…… no dobrze, selekcjonerem jest „Franz”, ale żeby to wszystko skompensować, nasze stadiony nie są dwa razy, ale wielokroć droższe, niż te budowane w Anglii na przykład.
I pewnie dlatego, schody na Stadionie Narodowym mogą pełnić jedynie funkcję ozdobną, a trybuny, przy pierwszym deszczu zaczęły przeciekać.
Ten przeciek, to zapewne test przed próbą napojenia tysięcy kibiców (nomen omen) sikaczem, który z piwem będzie miał wspólną tylko nazwę.
Mam nieodparte wrażenie, że nowy przepis powstawał w sejmowej restauracji, bo przecież każdy przytomny człowiek wie, że jeśli ktoś chce się piwem nastukać (przepraszam, ale nie chce mi się szukać innego słowa), to jak będzie miał piwo półalkoholowe zamiast zwykłego, wypije go po prostu dwa razy więcej.
Zamiast dwóch czy trzech flaszek – cztery albo sześć i skutek będzie ten sam.
Tyle, że żadne toalety takiego (dosłownie) ciśnienia nie wytrzymają i przeciekające trybuny będą tu jak znalazł.
Komentarze
15-06-2011 [14:07] - uff (niezweryfikowany) | Link: No tak
A no właśnie ma Pan rację.
15-06-2011 [14:36] - artwar (niezweryfikowany) | Link: piwo
Jestem bardzo ciekawy,który browar "omyłkowo" jako pierwszy będzie to coś zwane piwem 3,5% produkował.Czyżby kopletnie nieznany browar Kulczyka?
15-06-2011 [17:39] - Ewaryst Fedorowicz | Link: myślę, że wszystkie trzy
myślę, że wszystkie trzy wielkie grupy piwne będą gotowe na czas :)
15-06-2011 [19:08] - BZ (niezweryfikowany) | Link: ...
http://www.youtube.com/watch?v...
I pozamiatane :)
15-06-2011 [18:12] - crom (niezweryfikowany) | Link: Drogi Panie rypie Pan wszystko
Do bani z Panskimi przelicznikami procentow na alkohl
do bani z przelicznikami.
wychodzisz kolego z blednego zalozenia
Nie bede cie kolego ksztalcil wystarczy szkolenie
do bani se wsadz te dywagacje
Pozdrawiam
15-06-2011 [18:39] - Ewaryst Fedorowicz | Link: pozdrowienia
Ja też Pana pozdrawiam. I mniej "bani" życzę.
EF
15-06-2011 [18:40] - crom (niezweryfikowany) | Link: Panie Fedoerowicz
Po pierwsze nie zna sie Pan na piwie. Nie bede dowodzil dlaczego. Zwyczajnie jest Pan dyletantem w tym temacie i prosze sie wiecej nie wypowiadac na temat. Panskie relacje na temat piwa stadionowego sa duzo spoznione.
Prosze sie obudzic!Porownujac zawartosci alkoholu do piw europelskic widac, ze ma Pan duze braki w tym temacie. Wiec prosze najpierw zwerywikowac dane, pozniej sie wypowiadac
15-06-2011 [19:03] - Ewaryst Fedorowicz | Link: Pozdrowienia raz jeszcze
Zróbmy tak: jestem absolwentem Wydziału Żywienia Człowieka SGGW i byłym pracownikiem naukowym Zakładu Towaroznawstwa macierzystego Wydziału.
A teraz mam propozycję nie do odrzucenia: znika Pan z mojego bloga, przynajmniej do czasu, aż zacznie Pan czytać ze zrozumieniem i moje teksty i moje nazwisko. :-)
Pozdrawiam,
EF
15-06-2011 [21:01] - Secesh (niezweryfikowany) | Link: Panie crom,
a Panu kto bajek naopowiadał, że masz Pan jakiekolwiek pojęcie o piwie?
15-06-2011 [18:54] - crom (niezweryfikowany) | Link: Na koniec jeszcze
Prosze sprawdzic w przepisach czy chodzi o piwo do 3.5% czy po zmianie chodzi o piwo do 4.5% gosciu.
jakby nie patrzyc piwo do 4.5% produkuje tylko Kulczyk Pod marka pilsner urugwell. Nastepna sprawa to odniesienie sie do piw typu full czy strong . Widac nie masz pan pojecia w temacie piw, ale o dziwo stosujesz pan te demagogie dla wlasnych interesow. Nawiasem mowiac wszystkie nacje preferuja piwa ponizej 5%. Oczywiscie zdrzaja sie sporadyczniepiwa mocniejsze, ale tylko sporadycznie. Te wszystkie " strongi" to wg mnie mieszanka piwa ze spiryrusem zatrzymanym na granicy I tyle w temacie.
Pozdrawiam