Witaj: Niezalogowany | LOGOWANIE | REJESTRACJA
Europejska hodowla "robaków"
Wysłane przez SilentiumUniversi w 01-05-2024 [10:42]
O ile dobrze pamiętam z nauki biologii w szkole podstawowej robaki to - za Wikipedią - przestarzały termin określający wyróżniany dawniej w systematyce organizmów typ bezkręgowców, który zawierał robaki płaskie (płazińce) i robaki obłe (obleńce), a także wstężniaki i pierścienice. W większości przypadków są to pasożyty, np. tasiemce, owsiki, glisty ludzkie, czy pijawki. To zupełnie nietypowy jak na mnie tekst - krótka kompilacja z netu - ale wydaje mi się, że będzie ciekawie:
1. Świerszcze
Hoduje się je w temperaturze 25-28oC, co na ogół wymaga ogrzewania (prądem?). Wielkim atutem hodowli świerszczy jest też fakt, że bardzo niewiele chorób przenosi się z owadów na ludzi (Jak długo te badania wykonywano? Jakie to choroby? Grzyby? Pierwotniaki? Pasożyty? Kto to zbada? Jaki procent produkcji będzie badany? Weterynarz to każdą świnkę bada) Świerszcze należy karmić startą marchewką, kapustą pekińską oraz wysokobiałkową karmą, co pewien czas należy im uzupełniać dietę kawałkami mięsa lub karmą dla rybek, psów i kotów (dla dobrostanu wymagają jednak mięsa?) Wymogiem w utrzymywaniu świerszczy jest też zapewnienie im stałego dostępu do wody. Większość z tych świerszczy zostanie zmielona na proszek, który będzie można wykorzystać jako zamiennik mąki (to humanitarne, w odróżnieniu od mordowania świń).
Za to: żyją one szczęśliwie w swoich małych pudełkach (Nie będzie protestów ekologów?) Mąka ze świerszczy sprzedawana jest obecnie za około 45 złotych za 115 gramów, czyli 45 razy drożej niż zwykła mąka.
2. Larwy mącznika
Najlepiej hodować w akwariach czy też plastikowych pojemnikach o dużej powierzchni dna, do których wsypujemy warstwę ok. 10 cm otrębów pszennych z dodatkiem płatków owsianych (to akurat byśmy zjedli) Dorosłe owady żywią się produktami zbożowymi m.in. mąką, otrębami i sucharami, ale są w stanie zjeść również drewno oraz, co pokazały ostatnie badania, produkty polistyrenowe (!) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w opublikowanej opinii naukowej stwierdził, że można bezpiecznie spożywać larwy mącznika młynarka (jak wyżej). Mąka z mącznika 30 ml w słoiczku na Allegro kosztuje 33 zł (przykładowo 20g to 14.90 zł)
3. Szarańcza
Optymalna temperatura do przechowywania szarańczy to 28 stopni i więcej. Pod promiennikiem temperatura może sięgać nawet do 50 stopni. Szarańczy niezbędne do funkcjonowania jest oświetlenie. Podobno globalne ocieplenie umożliwia szarańczy przeżycie w naszym klimacie - szarańcza wędrowna występowała w Polsce już w 1711 roku (przykładowo: chrupiąca szarańcza klasyczna 10g 28 zł). Smażona na maśle smakuje jak krewetka
4. Koniki polne
Koniki polne jadane na surowo są mdłe, ale przyrządzone na ogniu (dodatkowo zabijamy larwy tasiemca) zyskują pikantny smak, przypominają wtedy solone i doprawione olejem sardynki (wg innego autorytetu - krewetki)
Co z odpadami poprodukcyjnymi? Przewiduje się, że około 90% hodowli owadów będzie nakierowane na pasze dla zwierząt (Jak one to zniosą? Już mieliśmy chorobę szalonych krów. A po co - jeśli przewiduje się ograniczenie tej hodowli?) Czy i jakie antybiotyki i hormony będą im podawane? Co się stanie, gdy owady wydostaną się z hodowli?
https://www.instagram.com/reel/C6S8seSIi2p/?igsh=MWs3MWVnazd5MmI2eg==
Komentarze
01-05-2024 [10:49] - Tezeusz | Link: A glizdy ? to one to
A glizdy ? to one to wymysliły to niech sami to zężra i popiją wodą z Wisły szamba Trzaski..
01-05-2024 [13:58] - SilentiumUniversi | Link: Obyś nie wykrakał 😁. Dość
Obyś nie wykrakał 😁. Dość kłopotu mamy już z Wroną Bis
01-05-2024 [11:15] - sake3 | Link: No tak,teoretycznie autor
No tak,teoretycznie autor podszkolił nas i oświecił.Czas przejść do praktyki.Czy autor ma już dane od osób które mają za sobą eksperyment poznawczy.Czy wiemy jak podchodzi do sprawy ,,białka'' paniusia Spurek walcząca z innymi formami białka i czy może sam autor bloga ma doświadczenie w tym zakresie.Czy wszystkie te cztery pozycje będą w jednej cenie.kg?
01-05-2024 [13:55] - SilentiumUniversi | Link: Gdzie tam. Wybrałem trochę
Gdzie tam. Wybrałem trochę ciekawostek w kwestii zagrożeń i sprzeczności z założeniami Zielonego Nieładu. W życiu to poprzestaję na frutti di mare. Raz spróbowałem świerszcza przywiezionego bodajże z Chin. Podejrzewam, że oni umieją je przygotować do jedzenia, oprócz tego na część życia wewnętrznego owadów są odporni. Jakby to powiedzieć - chityna to nic ciekawego. Ceny to enigma, z jednej strony dotyczą mikroskopijnej produkcji, z drugiej na początku robaki pewnie będą potężnie dotowane.
A mam zamiar poprzestawać na polskich świnkach.
01-05-2024 [15:06] - sake3 | Link: @SilentiumUniversi.......Ja
@SilentiumUniversi.......Ja patrzę na to z innej strony,może Pan się nie zgodzi,nie wiem.Po co tyle gadania o demokracji,o wolności jednostki,o tolerancji do cudzych poglądów i zwyczajów jeśli narzuca nam się z góry model życia wymyślony przez kogoś tam.Gęby demokracji pełne chcą zmienić całkowicie nasze upodobania,nasze spojrzenie na świat.Jeśli zostaliśmy obdarzeni zmysłami to po cos i chyba sami powinniśmy decydować co chcemy jeść,co chcemy czytać,jaką religię wyznawać i głośno mówić,że nie chcemy ingerencji.Cały ten nowy porządek wcale nie jest przyjazny.W moim przypadku ten system żywieniowy nie zda egzaminu.Wprawdzie z mięsa jadam tylko kurczaki,ale nie wyobrażam sobie bym mogła zjesć świerszcze,szarańczę czy chocby ostrygi.Przyjdzie mo chyba zginąć marnie na ołtarzu nowego światowego porządku.
01-05-2024 [15:17] - SilentiumUniversi | Link: Mam wrażenie, że na robaki
Mam wrażenie, że na robaki patrzymy dokładnie z tej samej strony. Ja też nie mam na nie najmniejszej chęci, a już szczególnie na podporządkowanie się przymusowi w kwestiach, gdzie powinna panować pełna wolność. Dlatego zadałem te pytania
01-05-2024 [16:11] - Zofia | Link: @sake3
@sake3
Już niedługo do jedzenia robaków dołożą nam jedzenie ślimaków. Przecież po coś w eurokołchozie włączyli ślimaki do gatunku ryb. W ostatnich latach jest ich wysyp i dlatego gorąco je polecam wysuszonej Spurek. Zjedzie do Polski i będzie miała menu na wyciągnięcie ręki.
01-05-2024 [16:28] - sake3 | Link: @Zofia....To trzeba się
@Zofia....To trzeba się szeroko usmiechać do tej pańci.i zapraszać na działki gdzie grasują pomarańczowe ,nader żarłoczne ślimaki.Niech je tępi albo zbiera.
01-05-2024 [16:58] - SilentiumUniversi | Link: Po ponad 6 latach bycia
Po ponad 6 latach bycia sparaliżowanym, zmarł australijski mężczyzna Sam Ballard, który w 2010 roku w wyniku zakładu zjadł niegroźnie wyglądającego ślimaka. Jak się okazało, mięczak przenosił śmiertelnie niebezpiecznego pasożyta
01-05-2024 [11:26] - NASZ_HENRY | Link: Plagi😎
Bóg zesłał na Egipt inwazje szarańczy. Ale ta niewiele ludzi nauczyła dlatego obecnie zsyła na świat inwazje świerszczy. Pozostałe plagi w nowym postmodernistycznym wykonaniu też są obecne np. śmierć pierworodnych a wszechobecna ciemność jest jeszcze w strategicznym przygotowaniu😎
01-05-2024 [13:55] - SilentiumUniversi | Link: No, zastanawiające.
No, zastanawiające.
01-05-2024 [15:00] - Ijontichy | Link: Cholera!!! Ja to przeczytałem
Cholera!!! Ja to przeczytałem przed obiadem,potem żona sie pyta: co masz taką minę? Nie smakuje ci?
No i tłumacz,że odwiadziłem NB!!! :-)))
01-05-2024 [17:06] - SilentiumUniversi | Link: Miałem to napisać po obiedzie
Miałem to napisać po obiedzie 😭
01-05-2024 [16:32] - NASZ_HENRY | Link: Duńczyków hodowla
Duńczyków hodowla
Świerszcze to maskirowka! Biznes rolny działa tak:
Duńczyk przysyła do Polski małe warchlaki (znaczy świnki) jako swoją własność.
Następnie są tuczone u polskiego rolnika (Bo Duńczyk nie babrze się w gnoju i znoju...)
Kiedy te świnie gotowe są do uboju to trafiają do dużych zakładów przetwórstwa mięsnego w Sokołowie...Właścicielem tych zakładów jest też Duńczyk. Kasa ze sprzedaży towaru w sklepach patronackich Sokołowa trafia w większej części do właściciela....znaczy Duńczyka.
Smacznego 😎
01-05-2024 [17:05] - SilentiumUniversi | Link: Dobre ubojnie to Kosów Lacki.
Dobre ubojnie to Kosów Lacki. Nie tylko El Greco
01-05-2024 [18:52] - juur | Link: No chyba nie wszystkie robaki
No chyba nie wszystkie robaki są obrzydliwe?
Te z HiProMine producenta alternatywnego białka, tłuszczu dofinansowane przez PIS kwotą 14 437 256,40 zł to tylko na deser?
01-05-2024 [19:16] - SilentiumUniversi | Link: A to z Robakowa dranie!!! Nie
A to z Robakowa dranie!!! Nie dam tego moim kotom. I liczę na pana pułkownika, że nie puści im tej dotacji płazem (owadem)
01-05-2024 [23:18] - Jan1797 | Link: Da juur; HiProMine jest
Da juur 18:52; HiProMine jest dostawcą alternatywnego białka na skalę europejską. Oferta spółki skierowana jest głównie na rynek karm dla zwierząt domowych i pasz dla hodowli ryb, a także zwierząt gospodarskich i ogrodnictwa.
02-05-2024 [06:05] - SilentiumUniversi | Link: A zatem przez zwierzęta
A zatem przez zwierzęta gospodarskie też jesteśmy zagrożeni. Azjaci i koty pewnie lepiej to zniosą, w końcu jedzą owady od tysięcy lat
02-05-2024 [10:57] - juur | Link: @Jan1797 Szanowny to chyba
@Jan1797 Szanowny to chyba żartuje. Gdzie zostanie skierowana produkcja to tylko decyzja administracyjna Ważne jest to, że jest już zaplecze żywieniowe dla postępowej części społeczeństwa.
04-05-2024 [00:56] - Jan1797 | Link: Ważne czy wcisną do żywności
@juur,
Absolutnie nie. Ważne czy wcisną do żywności pod jakimś tam E, ale równie dobrze może pozostać dodatkiem paszowym i paszą. Wystarczy inicjatywa poselska.
Od 1 stycznia 2025 r. wejdzie w życie zakaz wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego - to jedna ze zmian przewidzianych w uchwalonej 1 grudnia br. przez Sejm nowelizacji ustawy o paszach. Poparł ją Senat i podpisał prezydent. (Powinna wejść w życie 01.01. 2023 r.)
https://www.prawo.pl/biznes/za...
Można?