Witaj: Niezalogowany | LOGOWANIE | REJESTRACJA
Dieta: Bułka z masłem, to nie jest dobry pomysł - krótko
Wysłane przez Zbyszek_S w 10-03-2022 [19:30]
Króciutko na temat.
Generalnie do produkcji energii komórki mogą zużywać:
- glukozę lub
- tłuszcz.
Są oddzielne drzwi na glukozę - bułka, ciacho, ziemniaczek, kluseczki i oddzielne na tłuszcz: - olej, smalec, masło, smażelinka.
Spożycie glukozy (te bułeczki) powoduje przesłanie jej do komórki, przez drzwi otwierane za pomocą insuliny.
Glukoza w komórce jest zużywana w następującej kolejności:
- Spalana jest jako energia. -> Znika, a pojawia się CO2 i H2O. -> Jak jest za dużo do spalenia, to ->
- Przechowywana jako glikogen. -> Zostaje w komórce na później. -> Jak się nie mieści, to ->
- Zamieniana i przechowywana jako tłuszcz.
Jeśli glukozy jest tak dużo, że dochodzi do procesu nr 3, to w jego trakcie zamykane są "drzwi", którym może wjechać do komórki tłuszcz do spalania. A jak tego produkowanego tłuszczu się nagromadzi, to komórka przymyka też drzwi na glukozę i pojawia się co? Ano czarny koń przemysłu spożywczego i farmaceutycznego - insulinoodporność.
Wniosek: Jak jemy węglowodany wraz z tłuszczem, to tego tłuszczu za cholerę nie możemy spalić, chyba, że kiedyś później, jak nie będzie glukozy ze spożywanych węglowodanów. A ja tak lubię, właśnie bułkę z masłem, pączka, pizzę i pieczone kartofle z cebulką w oleju. Tłuszcz z tych potraw wyląduje w komórkach tłuszczowych, a możliwe, że i część z bułeczki, tej drugiej oczywiście, wyląduje także jako tłuszcz. I jak tu żyć? :)
To, co powyżej, to relacja z filmiku:
YouTube:
Komentarze
10-03-2022 [22:29] - marsie | Link: Pardon, Zbyszku, ale chyba
Pardon, Zbyszku, ale chyba troszkę dzisiaj odleciałeś?
Popatrz tu:
https://biuletynnowy.blogspot.com
Może i Ciebie natchnie?
10-03-2022 [22:33] - Zbyszek_S | Link: Pardon, nie przechodziliśmy
Pardon, nie przechodziliśmy na "ty".
11-03-2022 [11:43] - admin | Link: Pardon, Marsie ale właściwa
Pardon, Marsie ale właściwa dieta to bardzo ważny temat, szczególnie w niebezpiecznych czasach. To na co zwraca uwagę Zbyszek, zapobiega cukrzycy i innym problemom zdrowotnym. A w czasach (zimno)wojennych powinniśmy wzmacniać nasz potencjał obronny, na który ogromny wpływ ma stan zdrowia społeczeństwa.
11-03-2022 [11:48] - admin | Link: Ad rem: ja od dietetyków
Ad rem: ja od dietetyków słyszałem, że najgorsza jest bułka z miodem. Bo nie zaspokaja apetytu i chcemy węglowodanów wciąż więcej. A właśnie dodanie tłuszczu daje uczucie sytości i powstrzymanie żarcia :) Czyli bułka z masłem OK. Byle oczywiście nie za dużo, bo mąka pszenna ma wysoki wskaźnik glikemiczny, więc najlepiej jakaś ciemna. Dobrze też dodać do takiej bułki "masło" orzechowe, bo ma sporo białka
10-03-2022 [23:17] - marsie | Link: Formalnie nie przechodziliśmy
Formalnie nie przechodziliśmy i raczej nie przejdziemy, ale – to wszak "wolność światowa blogerów"! No ale, jaki bloger, taka wolność. Pozdrówka!
11-03-2022 [08:13] - Zbyszek_S | Link: "No ale, jaki bloger, taka
"No ale, jaki bloger, taka wolność."
Dokładnie.
pozdrawiam