Przejdź do treści
Strona główna

menu-top1

  • Blogerzy
  • Komentarze
User account menu
  • Moje wpisy
  • Zaloguj

Chleb i złodziejska pazerność

Jan Kalemba, 03.01.2014
W chrześcijaństwie i w naszej narodowej tradycji chleb był pokarmem szczególnym. W moim pokoleniu pamięta się jeszcze matkę, która czyniła znak krzyża przed napoczęciem nowego bochenka. Cyprian Kamil Norwid pisał, że jesteśmy krajem, „gdzie kruszynę chleba podnoszą z ziemi przez uszanowanie”.
 
W Polsce systematycznie spada sprzedaż chleba, bo piekarze począwszy od lat 90. serwują nam „badziewie” nie zasługujące na miano chleba.  Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarnictwa zreflektowało się wreszcie i podjęło starania o włączenie ich branży do Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności oraz certyfikowania pieczywa znakiem QAFP.
 
Zaroiło się też od ekspertów pouczających, jak poznać dobry chleb. Ja natomiast – jak wielu znajomych – mam to „w głębokim poważaniu” i ani mi się śni tropić tego dobrego chleba. Nauczyliśmy się bowiem piec pyszny chleb w domu. Dopóki w Polsce nie zacznie się na poważnie egzekwować prawo, dopóty nie uwierzę też w żadne certyfikaty.
 
W najbliższym mi sklepie „drobnokupieckim” bochenek chleba pszennego z regionalnej piekarni, oczywiście „nadmuchanego” i z gumowatą skórką kosztuje 2,40 zł. Podobny jest on do kilogramowego bochenka, pamiętanego z dzieciństwa, ale waży tylko 0,4 kg, a więc kilogram tego czegoś kosztuje 6 zł. Do jego wyrobu stosuje się: E220 – dwutlenek siarki; E280 – kwas priopionowy; E281 – priopian sodu; E339 – fosforan sodu; E920 – L-cyteinę i czort wie co jeszcze...
 
Chleb natomiast jest bardzo prostym produktem spożywczym. Wyrabia się go z mąki z dodatkiem wody, soli i zakwasu, który sam się wytwarza (ok. 24 godz.) po zalaniu szczypty mąki odrobiną wody i odstawieniu tego w ciepłe miejsce. Aby chleb nie przykleił się do dna
pieca lub formy można stosować liście chrzanu lub otręby.
 
Koszt materialny domowego wypieku chleba pszennego wynosi 2 zł za kilogram. Oto wyliczenie:
mąka (kupiona w Lidlu) 0,75 kg x 1,35 zł = 1,01 zł
sól                                   0,01 kg x 2,00 zł = 0,02 zł
woda (op. 5 litrowe)       0,40 l    x 0,80 zł = 0,32 zł
otręby                              0,01 kg x 2,40 zł = 0,02 zł
energ. elektryczna            1 kWh x 0,63 zł = 0,63 zł
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
razem                                                              2,00 zł
 
Pazerność piekarzy i ich złodziejska smykałka do kantu cofnęła wielu z nas do epoki domowego wypieku chleba. Ułatwiła im to też liberyzacja prawa gospodarczego. Wprowadzanie do obrotu wyrobów niezgodnych z państwową normą było kiedyś łamaniem prawa. Od 1 stycznia 1994 stosowanie się do Polskich Norm (PN) jest dobrowolne.
 
Niedawno pewien elokwentny dziennikarz prawicowy szydził z tego, że w Niemczech jest przepis państwowy określający, co to jest piwo. Ten przepis to oczywiście państwowa norma, która obowiązuje producentów. W Polsce browar nie musi przestrzegać norm więc zamiast chmielu dodaje do piwa żółć bydlęcą i „dopędza wolty” kukurydzą.
 
Od dawna przeto nie kupuję polskiego piwa. Ale to już temat do innego wpisu...
 
  • Zaloguj lub zarejestruj się aby dodawać komentarze
  • Odsłony: 4704
gość z drogi

gość z drogi

03.01.2014 18:32

a ja do dzisiaj zanim ukroję pierwszą kromkę,robię znak krzyża nad chlebem i uczę Młodych,że gdy kromka chleba upadnie,należy ją podnieść i ucałować...mało tego nigdy nie odważyłabym sie wyrzucić chleba na śmietnik...mamy zaprzyjażnioną rodzinę ...koniarzy i dla nich zbieram ..resztki :) serdeczności w Nowym Roku 2014 :) pozdrowienia z dawnych solidarnościowych dróg :)
jan.kalemba

Jan Kalemba

03.01.2014 19:30

Dodane przez gość z drogi w odpowiedzi na witaj panie Janie :)

Pomyślności
gość z drogi

gość z drogi

03.01.2014 19:38

Dodane przez jan.kalemba w odpowiedzi na Czołem Gościu

zastanawiam się nad tym,co jeszcze biuraliści unijni wymyślą ? Nowy Rok,nowe pomysły ,oby tylko zupełnie nie zwariowali...i nie wyliczyli np ile kromek chleba wolno zjeść :)pozdr
Domyślny avatar

W.J.

04.01.2014 19:33

Ile to jest szczypta mąki i odrobina wody i czy ta odrobina wody musi być przegotowana? Jaka temperatura w piekarniku elektrycznym?
Jan Kalemba
Nazwa bloga:
Ciąg Dalszy Nastąpi
Zawód:
ekonomista
Miasto:
Warszawa

Statystyka blogera

Liczba wpisów: 424
Liczba wyświetleń: 1,112,684
Liczba komentarzy: 1,104

Ostatnie wpisy blogera

  • Pedofilia w Polsce - liczby
  • Pycha kroczy przed upadkiem
  • Ustępstwa i zwłoka tylko szkodzą

Moje ostatnie komentarze

  • Jednak tutaj chyba nie ma cenzury
  • Tylko durnie (z obu stron) mogą podpisać traktat niezgodny z konstytucją!
  • "...oto jest pytanie"

Najpopularniejsze wpisy blogera

  • Co się dzieje w pałacu prezydenta
  • Pedofilia w Polsce - liczby
  • Łysiak Uważam Rze przerabia na GW

Ostatnio komentowane

  • Tomaszek, Piszę o Bonim  ,Cimoszewiczu , Kwaśniewskim , Millerze i całej reszcie znanych i nieodkrytych twoich ulubieńcach ,  o  Piotrowiczu tęż . Tak to bywa , krowa tonie , łańcuch pływa .…
  • paparazzi , https://www.youtube.com/…
  • tricolour, @xena Tak przemówil arcybiskup i Prymas: - Jednym z konkretnych wezwań będzie to, że w najbliższym czasie, 22 maja będzie też Rada Stała [Episkopatu], a więc od razu arcybiskup [Stanisław] Gądecki…

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2008 - 2025, naszeblogi.pl

Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl | tvrepublika.pl | albicla.com

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć się tu. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek. | Polityka Prywatności

Footer

  • Kontakt
  • Nasze zasady
  • Ciasteczka "cookies"
  • Polityka prywatności