Przejdź do treści
Strona główna

menu-top1

  • Blogerzy
  • Komentarze
User account menu
  • Moje wpisy
  • Zaloguj

Po sukcesie naszego marszu warto jadłem świętować!

krzysztofjaw, 12.11.2012
Lubię zjeść, niekoniecznie dużo! - dania staropolskie i typowo polskie w szczególności, ale też nie pogardzę wyszukanymi i również bardzo prostymi potrawami reprezentującymi  kuchnie całego świata...

Lubię gotować - to jedna z moich pasji! Szczęściem dla mnie jest uszczęśliwianie siebie i innych dobrze przyrządzonymi daniami mięsnymi i zupami. O ciastach niestety nie mam pojęcia, choć nieraz się skuszę i coś upiekę...

Często wymyślam własne przepisy i zdaję się na intuicję...

Wczorajszy Marsz Niepodległości "Odzyskajmy Polskę" był naszą wygraną. Prowokacja policji i służb specjalnych III RP okazała się porażką. Doprawdy chcieli już na początku sprawić, aby zgromadzeni Polacy rozpierzchli się a marsz nie doszedł do skutku... Przegrali i z tego należy się radować, radować nawet jadłem, ku uciesze naszych serc i naszego podniebienia...

Dziś polecam uświetnienie naszego zwycięstwa polędwicą wołową w paprykowo-imbirowym sosie.  To mieszanina różnych narodowych kuchni... Jesteśmy przecież - jako Polacy - tolerancyjni... Nie jest to niestety promowana przez B. Komorowskiego gęsina, ale niedługo i przepis na nią postaram się Wam przedstawić. Wszak gęsina jest naprawdę smaczna i warto ją propagować. Zarówno jej, jak i naszego patriotyzmu nie uda się zawłaszczyć włodarzom III RP...

I. Polędwica wołowa w paprykowo-imbirowym sosie...

Składniki:

– 0,5 kg polędwicy wołowej (może być więcej),

– 6 papryk (po 2 z każdego koloru – czerwona, żółta, zielona)

– 1, 2 papryczki chili (pół łyżeczki zmielonej),

– 3, 4 duże pomidory lub mały słoiczek przecieru pomidorowego,

– 2, 3 duże cebule,

– 4, 5 ząbków czosnku,

– imbir świeży lub mielony (mielonego 2, 3 łyżeczki),

– sól i pieprz do smaku,

– 100 ml czerwonego, mocno wytrawnego wina.

Przygotowanie:

Polędwicę wołową lekko zamrażamy, tak aby można było po wyjęciu z zamrażarki swobodnie pokroić ją na bardzo wąskie plastry (około 2, 3 mm). Cebulę i paprykę kroimy w paski. Na oliwie z oliwek (może być olej) przysmażamy cebulę do stanu zeszklenia. Można użyć woka lub głębokiej patelni. Do zeszklonej cebuli dodajemy 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku. Smażymy jeszcze przez chwilę uważając, aby zbyt mocno nie spalił się nam czosnek. Łyżką cedzakową wyjmujemy z patelni cebulę i czosnek a na tak przygotowanym, mocno rozgrzanym tłuszczu przysmażamy plastry polędwicy wołowej: po minucie z każdej strony. Podsmażone plastry wołowiny wyjmujemy z patelni. Wkładamy teraz do niej obsmażoną cebulę, pokrojone w paski papryki i smażymy wraz z pokrojonymi i obranymi ze skórki pomidorami (jeżeli użyjemy przecieru to dodajemy go pod koniec smażenia papryki z cebulą). Następnie dodajemy imbir mielony lub starty świeży, papryczkę chili, przyprawy i zgniecione ząbki czosnku. Smażymy aż papryka będzie miękka, ale nie rozciapana :) - około 15 minut. Wlewamy wino. Dodajemy wstępnie podsmażone plastry polędwicy wołowej i tak próżymy jeszcze całość około 15 - 20 minut. I danie gotowe :).

Podanie:

Podajemy z chrupkim pieczywem czosnkowym (ścieramy czosnek na chrupkim, jeszcze ciepłym pieczywie). Popijamy resztą (400 ml) dobrego, mocno wytrawnego wina czerwonego... Konsumujemy przy biało-czerwonych świecach patrząc kochanej osobie prosto w oczy... ;), rozmawiając o naszej kochanej Polsce, słuchając narodowych pieśni patriotycznych  (oczywiście nie tylko!) i ciesząc się z porażki reżimowych służb oraz... rozkoszując się smakiem jadła...

Smacznego!

Pozdrawiam

P.S.

To jest mój pierwszy przepis na zakładce mojej strony nazwanej: "Przepisy kulinarne". Postaram się co jakiś czas uzupełniać listę moich przepisów...


Zostaw za sobą dobra, miłości i mądrości ślad...

http://krzysztofjaw.blog…

[email protected]
  • Zaloguj lub zarejestruj się aby dodawać komentarze
  • Odsłony: 3350
Domyślny avatar

Zdenek Wrhawy

12.11.2012 09:04

Kiedyś na S24 została zorganizowana akcja przeciw blogowi osoby senator libicki.
Zamiast komentarzy,podawalismy różne przepisy kulinarne...ale do czasu1
Agatka L.oraz Igor J. dostali wścieklizny i pewnie sms od Arabskiego,bo zaczęto usuwać te wpisy,a potem
tych bezczelnych "faszystów"...wywalac do lochu.Znaczy ukrywac.
Ja za niewinne pytanie o sos do gołąbków...dostałem maila od Agatki (sic!),żebym sie nie ważył więcej zaglądac do libickiego
bo mnie wywali!!
I tak mnie wywaliła...ale to juz zupełnie inna historia :-))
krzysztofjaw

krzysztofjaw

12.11.2012 09:49

Dodane przez Zdenek Wrhawy w odpowiedzi na Deja vu...

Ja Libickiego mam w "dupiastym powaąaniu". To jakaś efemeryda  hipokryzji i chamskiej głupoty... Być może dla niektórych moje sformułowanie jest zbyt ostre, ale ja tak po prostu uważam.
A zjeść zawsze zawsze można i to smacznie...
Pozdrawiam
Domyślny avatar

Zdenek Wrhawy

12.11.2012 10:26

Dodane przez krzysztofjaw w odpowiedzi na Zdenek Wrhawy

Oczywiście jestem za w tym zdaniu o osobie libicki!
Sformułowania...jak dla mnie sa delikatne...az za delikatne :-))
Co do jedzenia...jestem od kilku lat na kuchni południowej...ale jak wpadam do Krakowa
to najpierw GOLONKO, następny dzień SCHABOWY, reszta jest...trawieniem :-))
Jolanta Pawelec

Jolanta Pawelec

12.11.2012 13:54

Dodane przez Zdenek Wrhawy w odpowiedzi na Jestem za!!

w serialu komentarzy Pana Zdenka - bogate życie wewnętrzne. Tudzież patriotyzm - ze wszech miar wyrażany tak dosadnie, aby nie było wątpliwości - Patriota. Niech Pan trawi ciszej. Co do reszty - to identyfikacja patriotyczna, czy szczucie?
1235813...

1235813...

12.11.2012 10:32

a Bigosław najbardziej lubi swinskają tuszonkę, z karbidówką Dzięki za przepis, wykorzystam w niedziele
krzysztofjaw

krzysztofjaw

12.11.2012 15:00

Dodane przez 1235813... w odpowiedzi na gęsina to tzw. first lady

Skomplikowany ten nick...
Mam nadzieję, że smakowało...
Pozdrawiam
Domyślny avatar

kaczazupa

12.11.2012 16:57

"100 ml czerwonego, mocno wytrawnego wina." "Popijamy resztą (400 ml) dobrego, mocno wytrawnego wina czerwonego." Nie sumuje się do 0,75l! Poza tym ogólnodostępne wina gruzińskie nie są mocno wytrawne.
krzysztofjaw
Nazwa bloga:
Zostaw za sobą dobra, miłości i mądrości ślad..
Zawód:
ekonomista

Statystyka blogera

Liczba wpisów: 1, 515
Liczba wyświetleń: 5,776,855
Liczba komentarzy: 19,678

Ostatnie wpisy blogera

  • Premier D. Tusk chce płacić za niemieckie zbrodnie pieniędzmi Polaków!
  • "Desipere est juris gentium"*, ale nie może świadomie szaleć na szczytach władzy!
  • NIE! Komuch Włodzimierz Czarzasty nie może zostać Marszałkiem Sejmu!

Moje ostatnie komentarze

  • Mam takie samo zdanie i naprawdę boję się o życie naszego Prezydenta.Pzdr
  • A... Witam serdecznie...W tekście celowo pominąłem animozje po konserwatywnej stronie naszej sceny politycznej. Skupiłem się na pozytywach i na Prezydencie Karolu Nawrockim, w którym upatruję lidera…
  • @Sake"Czyli w obawie przed konsekwencjami ze strony reżimu mamy się ograniczać w jego krytyce lub w zawoalowanej formie przemycać w postaci piosneczek, wierszyków i wypowiedzi?".Aż tak daleko nie…

Najpopularniejsze wpisy blogera

  • Szatańskie dręczenie, nękanie, opętanie. Jak się bronić?
  • Nocne głosowania nad losem naszej ziemi i lasów...
  • Żydzi wśród komunistów II RP i w aparacie NKWD i UB

Ostatnio komentowane

  • JzL, Wyobraźcie sobie że prezydentem jest syn esbeckiej donosicielki Rafau Czaskoski. To byłaby tragedia
  • u2, ***ZACHÓD POWINIEN POLICZYĆ SZABLE!*** Jeśli traktować mnie Jerzego Ciruka z Dowspudy, to Zachód dawno policzył szable. Rosję czeka zagłada. Bynajmniej nie życzę tego Rosji, ale sama się o to prosi.
  • Alina@Warszawa, Z tym komuszym, głownie rusko-chazarskim "człowieczeństwem" nie przesadzajmy. Jak ono wygląda we współczesnej praktyce można sobie poczytać tu: https://naszeblogi.pl/66879-jestesmy-z-roznych-…

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2008 - 2025, naszeblogi.pl

Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl | tvrepublika.pl | albicla.com

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć się tu. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek. | Polityka Prywatności

Footer

  • Kontakt
  • Nasze zasady
  • Ciasteczka "cookies"
  • Polityka prywatności