Przejdź do treści
Strona główna

menu-top1

  • Blogerzy
  • Komentarze
User account menu
  • Moje wpisy
  • Zaloguj

Jestem kulinarnym patriotą

Ryszard Czarnecki , 30.11.2008

Czterokrotnie byłem w Japonii, dwa razy w Chinach, raz na Tajwanie i raz w Korei. Kuchnia azjatycka jest ciekawa, co najważniejsze - można nie tylko dużo zjeść, ale serwowane dania są dietetyczne. Co do Japonii - jestem fanatykiem sushi, sashimi, maki. Nie jestem natomiast fanem japońskich zup - zdecydowanie wolę gęstsze - chińskie. (…)

 

Mówił Pan, że jest kulinarnym patriotą. W jaki sposób możemy wypromować naszą kuchnię?

 

Na początku lat 90. polska kuchnia była w defensywie. Z jednej strony trafiło do nas tandetne zjawisko mcdonaldyzacji, fastfoody itd., z drugiej - ofensywa kuchni włoskiej i azjatyckiej. Obecnie sytuacja się zmienia. Polska kuchnia cechuje się regionalizmem - np. w Wielkopolsce nierzadko przed niedzielnym obiadem podaje się kawę z ciastkiem, dominują pyry, czyli ziemniaki. Oczywiście cała specyfika kuchni śląskiej z kluskami i tłustym mięsiwem. Jest to uwarunkowane historycznie - górnicy musieli dobrze i dużo zjeść. Niezwykle ważna była celebra obiadu niedzielnego z obowiązkowym rosołem. Był to jedyny moment, gdy rodzina mogła się spotkać razem. Z kolei kultura kulinarna góralska, kultura oscypka i znakomitych zup, typu kwaśnica jest czymś pasjonującym. Mało znana, a również ciekawa jest kuchnia kaszubska. Patrząc z perspektywy Europy najważniejszym polskim daniem jest rzecz jasna fenomenalny bigos. Był on daniem eksportowym w XVIII wieku. Wygnany z Polski król Stanisław Leszczyński, przebywając we Francji, rozpowszechnił bigos. Do dziś można tam, w Lotaryngii, Alzacji, zamówić kapustę z kiełbasą, którą śmiało można nazwać "wnuczką polskiego bigosu". Ważną częścią polskiej tradycji kulinarnej jest nasz alkohol - Polska słynęła z miodów, ze względów klimatycznych preferowaliśmy też od XV wieku wódkę. W jej produkcji ścigaliśmy się o palmę pierwszeństwa z Rosjanami - i o czym dziś mało kto wie - z Niemcami. Tak na marginesie Polska o sto lat wyprzedziła Rosję w produkcji wódki. Nasz kraj zahaczał też o pas krajów "kultury piwa. (...)"

 

(Całość wywiadu, poświęconego wyłącznie kuchni i sprawom kulinarnym, ukaże się wkrótce na stronach portalu Niezalezna.pl)

 

 

"(…) Czy jest Pan fanem orientalnej kuchni?

  • Zaloguj lub zarejestruj się aby dodawać komentarze
  • Odsłony: 754
Ryszard Czarnecki
Nazwa bloga:
Blog autorski

Statystyka blogera

Liczba wpisów: 6, 814
Liczba wyświetleń: 8,067,076
Liczba komentarzy: 10,971

Ostatnie wpisy blogera

  • "Naród wspaniały,tylko ludzie k..." czyli Piłsudski
  • Sportowcy,szpiedzy, handlarze bronią
  • GŁOŚNY RYK UNIJNEJ KROWY. I TYLKO RYK....

Moje ostatnie komentarze

Najpopularniejsze wpisy blogera

  • EKSHUMACJA ŚP. WASSERMANA I MILCZENIE PIĄTEJ KOLUMNY
  • Najnowszy kawał o Tusku i Gierku
  • Nowy kawał o Tusku i raju

Ostatnio komentowane

  • Jabe, Skoro boi się, jest przez nich sterowany.
  • sake2020, Cykor to właśnie pan.Tak się podlizywać obecnej władzuchnie to trzeba bardzo ją kochać albo bardzo jej się bać.Faktycznie bać się jest czego .Myśli pan,że Tusk albo Omdleusz przeczytają pana tekściki…
  • Jabe, Cykor, znaczy się.

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2008 - 2025, naszeblogi.pl

Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl | tvrepublika.pl | albicla.com

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć się tu. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek. | Polityka Prywatności

Footer

  • Kontakt
  • Nasze zasady
  • Ciasteczka "cookies"
  • Polityka prywatności