Przejdź do treści
Strona główna

menu-top1

  • Blogerzy
  • Komentarze
User account menu
  • Moje wpisy
  • Zaloguj

Kto Nam „zwędził" polską szynkę? Przeminęło z dymem? Cz.I

Roman Andrzej Śniady, 12.02.2014
Kto Nam „zwędził" polską szynkę?  Przeminęło z dymem? Cz.I

Przed Sylwestrem 2013 roku  czytam  sobie spokojnie  strony internetowe, aż tu nagle pojawia się informacja  mrożąca krew w żyłach, ba i nawet w tętnicach. Wiadomość brzmiała następująco, …  „Wkrótce unijny zakaz wędzenia wędlin w Polsce” …

Ponieważ, nie jest mnie łatwo nabrać na takie bajeczki, powiedziałem - Sprawdzam!!!

Sprawdziłem i od razu widziałem, że to  jakiś spóźniony  o 3 lata  Primaaprilisowy „żart”…, ale wiem teraz, że celem  tego nieżartu/żartu  było szturchniecie  tuskowego rządu, tysięczny już chyba  raz, żeby  może wreszcie pomyślal  o Naszej Polsce i „obudził się” z niezasłużonego snu.

Nie dojdziemy już  chyba  do tego,  kto napisał pierwszy o tym problemie w 2013 r. i komu możemy przyznać nagrodę, że  troszczy się o „Polską Szynkę”, o  NAS, Polaków i o Polskę !!!

Napisałem wtedy w dniu  03.01.2014 r.  artykuł na stronie  www.radiownet.pl

http://www.radiownet.pl/#/publikacje/kto-nam-zuwedzil-szynke

Kto Nam zwędził szynkę??? 
  
Wielu komentatorów myli się w tej sprawie, tj. wędzenia przetworów mięsnych.  Wielu wspomina, że Unia zakazuje wędzenia !!! ...Tak nie jest jednak!!!

Nie podejrzewam, żeby pracowali dla lobby  przemysłu mięsnego w Polsce.  Bo wszyscy zainteresowani "technicznie"  zaspali jak zwykle, tak w Polsce bywa w takich przypadkach.     
Nie chcę przypominać, jak powstają polskie produkty tzw. mięsne ( min. dodatek konserwantów, wody, soi GMO, itd.)  i czym są karmione zwierzęta ( m.in. pasze z GMO zawierające pozostałości  herbicydu Roundup Ready). Vide zdjęcie w załączeniu.
       
Przepis, o którym się teraz mówi w mediach,  a dotyczący  norm wędzenia, wchodzi  z dniem 1/09/2014.       
Zatem polski przemysł miał/ma prawie 3 lata na zmiany.     
Nie popieram UE, ale tutaj unia staje w obronie zdrowia konsumenta.      
Polskie/unijne przemysłowe  produkty mięsne, w tym wędzone są zbyt trujące .. .  
Prawie wszystkie media internetowe podały i dalej podają fałszywą wiadomość w tej sprawie.  
Pytanie, czy jest to przypadek??    Vide - Rozporządzenie i załącznik... 
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 odnośnie do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych.  


Źródło:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ%3AL%3A2011%3A215%3A0004%3A0008%3APL%3APDF

Czytając załącznik dowiemy się, że od 1.09.2014, wprowadza sie próg dla benzo(a)pirenu, nie 0,2 mikrograma/kg (jak twierdzą mylnie media internetowe),  a 2,0, a teraz jest 5,0...  

-----------------------------------------------------------------------------------
 
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, z poźn. zm.).

Źródło:
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?val=437851:cs&lang=pl&list=572915:cs,437851:cs,&pos=2&page=1&nbl=2&pgs=10&hwords=
Wersja skonsolidowana
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006R1881:20121203:PL:PDF
 
Rząd obudzony ze snu, wykazał się  jednak nieznajomością zapisów  Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225, z późn. zm.), bo zamiast Ministra Zdrowia, cały czas tłumaczy się z  rządowych błędów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jednak nie zna się na temacie,   a  czego się można było  domyślić,  i   co można było zobaczyć w prezentacji multimedialnej przedstawionej podczas  konferencji prasowej, a także w trakcie wypowiedzi przedstawionych w informacji prasowej na stronie www ministerstwa.
Źródło:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Nie-ma-zakazu-wedzenia
 
Kto milczy,  ten przyzwala! (Mikołaj Rej)
 

 
© Roman Andrzej Śniady, Wrocław, Dolny Śląsk
 
 
 
Przegląd  internetowego piśmiennictwa:

1.Koniec produkcji wędzonych wędlin w Polsce? Problemem są unijne normy
 
Patrycja Otto 30.12.2013, 08:40; Aktualizacja: 30.12.2013, 11:37 
 
Kilkuset producentów będzie musiało zrezygnować z wytwarzania tradycyjnie wędzonych wędlin
 
Badania wykazują, że wyrobom polskich producentów daleko do spełnienia nowych wymogów dotyczących zawartości substancji smolistych w żywności, które wejdą w życie na terenie Unii Europejskiej we wrześniu 2014 r. Właściciele zakładów specjalizujących się w produkcji wyrobów wędzonych tradycyjnymi metodami, czyli w komorach opalanych drewnem, uważają, że nowe normy są zbyt restrykcyjne. Dla wielu z nich nowe przepisy mogą oznaczać konieczność likwidacji przynajmniej części działalności, bo wędzenie przy użyciu drewna stanie się praktycznie niemożliwe. (…)
Przeprowadziliśmy badania naszych produktów na zawartość substancji smolistych. Już wiemy, że część z nich nie spełni nowych zaostrzonych norm dotyczących benzo(a)pirenu. Obecnie wyroby mięsne mogą go zawierać 5,0 mikrograma na kilogram. Od września 2014 r. będzie to 2,0 mikrograma – mówi Waldemar Kluska, dyrektor przedsiębiorstwa Taurus, dziennie produkującego od 20 do 25 ton wyrobów, z których 50 proc. stanowią tradycyjnie wędzone. (…)
Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, sprawa jest jednak przegrana. Jak podkreśla, rozporządzenie zostało opublikowane już w 2011 r. Zanim zostało wydane, każdy kraj członkowski prowadził monitoring substancji smolistych w wyrobach wytwarzanych na swoim terytorium. – Celem tych kontroli było wspólne ustalenie norm, które sprawią, że poprawi się bezpieczeństwo produktów. Najwyraźniej branża przespała czas, w którym mogła zgłaszać uwagi. Nie zrobiła tego też w ciągu dwóch lat od uchwalenia przepisów. A był to czas na zmianę technologii wędzenia – tłumaczy Andrzej Gantner.

Źródło:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/767685,koniec-produkcji-wedzonych-wedlin-w-polsce-problemem-sa-unijne-normy.html 2. Kolejny absurd unijny: zakaz wędzenia wędlin?
31 grudnia 2013 Dziennik.
 
Kolejny absurdalny przepis prawny wprowadzony przez Unię Europejską prawdopodobnie wejdzie w życie we wrześniu 2014 roku. Dotyczyć ma on, uwaga… wędzenia wędlin! „Inteligenci” unijni stwierdzili, że wędzone dotychczas w sposób tradycyjny wędliny zawierają zbyt dużo substancji smolistych.
 
Jest to kolejny dowód na to, że ten „demokratyczny” reżim unijny nie bierze pod uwagę samych zainteresowanych, czyli nas, swoich niewolników. Według urzędników z Brukseli wędliny, które spożywamy na co dzień są niezdrowe dla ludzi i dlatego planuje się wprowadzić całkowity zakaz wędzenia wędlin w tradycyjnych komorach opalanych drewnem.  (…)
 
Źródło:
http://dziennik.artystyczny-margines.pl/kolejny-absurd-unijny-zakaz-wedzenia-wedlin/
 
3.Koniec wędzonych wędlin? Unia wprowadza nowe przepisy
WP.PL / Dziennik Gazeta Prawna | dodane 2013-12-31 (13:34) |
Od września wchodzą w życie restrykcyjne przepisy UE dotyczące zawartości substancji smolistych w wędlinach. Z rynku mogą zniknąć tradycyjnie wędzone produkty... i ich producenci.

Źródło:
http://finanse.wp.pl/kat,1037883,title,Koniec-wedzonych-wedlin-Unia-wprowadza-nowe-przepisy,wid,16294681,wiadomosc.html?ticaid=1122c5

4.Wędzonych wędlin już w Polsce nie zjemy? Zakaz wędzenia wędlin.
02/01/2014, 08:51 (ei24)
Zakaz wędzenia wędlin. Od września wchodzą w życie restrykcyjne przepisy UE dotyczące zawartości substancji smolistych w wędlinach. Z rynku mogą zniknąć tradycyjnie wędzone produkty... i ich producenci.

Źródło:
http://www.expressilustrowany.pl/artykul/1078724,wedzonych-wedlin-juz-w-polsce-nie-zjemy-zakaz-wedzenia-wedlin,id,t.html
 
5. Izby Rolnicze: Polskie wędzonki są dobre i nie znikną
10.01.2014, 16:20; Aktualizacja: 10.01.2014, 16:20
Polskie wędzonki są dobre i nie znikną. "Nie ma co straszyć" - uspokaja prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych. Latem tego roku wejdzie w życie rozporządzenie Komisji Europejskiej, którego obawiają się zwłaszcza lokalni polscy wytwórcy stosujący wędzenie na węglu drzewnym.

Źródło:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/769793,izby-rolnicze-o-zakazie-wedzenia-miesa-w-ue.html
 
6. Zakaz wędzenia wędlin: Prawie wszystkie firmy w Polsce spełniają normy
15.01.2014, 14:12; Aktualizacja: 15.01.2014, 14:13

Źródło:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/770745,zakaz-wedzenia-wedlin-prawie-wszystkie-polskie-firmy-spelniaja-unijne-normy.html
 
7.Ostry list producentów wędlin do ministra rolnictwa: Kalemba nie rozumie procesu wędzenia
20.01.2014, 19:25; Aktualizacja: 20.01.2014, 19:26
Źródło:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/771785,list-producentow-wedlin-do-ministra-rolnictwa-stanislawa-kalemby.html

8. Wkrótce ruszą kontrole wędzonych wędlin. Inspekcja weterynaryjna sprawdzi zawartość substancji smolistych
Patrycja Otto 28.01.2014, 07:09; Aktualizacja: 28.01.2014, 08:33

Źródło:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/773597,wkrotce-rusza-kontrole-wedzonych-wedlin-inspekcja-weterynaryjna-sprawdzi-zawartosc-substancji-smolistych.html
  9. Unia Europejska mówi "nie" wędzonym wędlinom wtorek, 7 stycznia 2014 We wrześniu 2014 roku ze sklepów mogą zniknąć tradycyjnie wędzone wędliny. Wszystko za sprawą unijnych przepisów, które regulują zawartości substancji smolistych w żywności. Jeśli nowe prawo wejdzie w życie wiele małych firm może upaść. Według obecnych przepisów w kilogramie wędzonej wędliny, a także ryby może znajdować się najwyżej pięć mikrogramów benzo(a)pirenu. We wrześniu dopuszczalna ilość ma zmniejszyć się 2,5 razy. Producenci twierdzą, że spełnienie takich norm jest praktycznie niemożliwe bez dużych i kosztownych inwestycji w nowoczesny sprzęt.  Działania rządu Polski rząd zapowiedział, że będzie analizował unijne przepisy dotyczące wędzenia wędlin, by ustalić, w jakim stopniu dotyczą one najmniejszych firm.
- Będziemy bardzo starannie analizowali, na ile możliwe są korekty i na ile te przepisy europejskie dotyczą także tych najmniejszych przedsiębiorstw, które działają w skali lokalnej - powiedział Tusk. 
Prezes Rady Ministrów wyjaśnił, że produkcja regionalna i lokalna jest zwolniona z pewnych rygorów sanitarnych pod warunkiem, że produkty te sprzedawane są na rynku lokalnym.
- Mam nadzieję, że będziemy mieli odpowiedź, która przedłuży szanse dla tych firm, które nie będą chciały, czy nie będą w stanie, szybko przestawić się na dozwolone w Europie metody wędzenia - mówił Tusk.

Zauważył, że sprawa dotyczy także konsumentów, którzy lubią tradycyjne wyroby wędliniarskie i zapewnił, że rząd podejmie w tej sprawie działania, by nie dopuścić do załamania się rynku wyrobów tradycyjnych. Zbyt późna reakcja Według dyrektora Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzeja Gantnera, kraje miały czas na ustosunkowanie się do nowych przepisów, ale jednak Polska tego nie zrobiła. Nie zostały także zmienione technologie produkcji wędlin. Dotyczy to m.in. producentów, którzy wędzą swoje wyroby tradycyjnymi metodami, czyli w komorach opalanych drewnem. Jego zdaniem będzie to teraz praktycznie niemożliwe.
Autor: msz/klim/ / Źródło: PAP

Źródło:
http://tvn24bis.pl/informacje,187/unia-europejska-mowi-nie-wedzonym-wedlinom,385271.html
 
   
10.Tusk: będziemy analizowali unijne przepisy ws. wędzenia wędlin
PAP | dodane 2014-01-03 (17:05)
Rząd będzie analizował unijne przepisy dotyczące wędzenia wędlin, by ustalić, w jakim stopniu dotyczą one najmniejszych firm - powiedział w piątek premier Donald Tusk podczas wizyty w Pajęcznie (woj. łódzkie).
 
- Będziemy bardzo starannie analizowali, na ile możliwe są korekty i na ile te przepisy europejskie dotyczą także tych najmniejszych przedsiębiorstw, które działają w skali lokalnej - powiedział Tusk zapytany przez dziennikarzy o unijne przepisy. Wyjaśnił, że produkcja regionalna i lokalna jest zwolniona z pewnych rygorów sanitarnych pod warunkiem, że produkty te sprzedawane są na rynku lokalnym. 

Koniec wędzonych wędlin? Unia wprowadza nowe przepisy
 
Premier zapewnił, że sprawa jest rządowi znana, minister gospodarki i minister rolnictwa są na tym punkcie uczuleni - dodał. - Mam nadzieję, że będziemy mieli odpowiedź, która przedłuży szanse dla tych firm, które nie będą chciały czy nie będą w stanie szybko przestawić się na dozwolone w Europie metody wędzenia - mówił Tusk. 

Zauważył, że sprawa dotyczy także konsumentów, którzy lubią tradycyjne wyroby wędliniarskie i zapewnił, że rząd podejmie w tej sprawie działania, by nie dopuścić do załamania się rynku wyrobów tradycyjnych. 

We wrześniu 2014 roku mają wejść w życie nowe przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Producenci wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, że wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku.

Według obecnych przepisów w kilogramie wędliny może znajdować się co najwyżej 5 mikrogramów benzo(a)pirenu. Od września dopuszczalna ilość zmniejszy się 25 razy. 

Unijne rozporządzenie, które zostało opublikowane w 2011 r. dotyczy również innych produktów żywnościowych takich jak ryby, małże czy przetworzona żywność na bazie zbóż, jednak najsilniej nowe przepisy może odczuć branża wędliniarska. 

Według dyrektora Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzeja Gantnera, kraje miały czas na ustosunkowanie się do nowych przepisów, ale jednak Polska tego nie zrobiła. Nie zostały także zmienione technologie produkcji wędlin. Dotyczy to m.in. producentów, którzy wędzą swoje wyroby tradycyjnymi metodami, czyli w komorach opalanych drewnem. Wytwarzanie np. szynek przy użyciu drewna stanie się obecnie praktycznie niemożliwe. 

Ministerstwo rolnictwa zapytane o komentarz w tej sprawie poinformowało, że "kwestie dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji zanieczyszczających, określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 leżą w kompetencji Ministra Zdrowia". 
 
Źródło:
http://finanse.wp.pl/wid,16301885,wiadomosc.html
 
 
11.Europoseł Poręba będzie rozmawiał ws. zakazu wędzenia wędlin
14 stycznia 2014, godz. 12:31
 
(…)W liście do Donalda Tuska Poręba podkreśla, że choć rozporządzenie KE jest znane od 2011 roku, polski rząd nie zgłosił do niego żadnych zastrzeżeń.
- Bierność polskiego rządu w Radzie spowodowała, że dokument nie trafił nawet do Parlamentu Europejskiego, który byłby w stanie skłonić Komisję do zrewidowania niekorzystnych dla polskich producentów przepisów – pisze europoseł Tomasz Poręba.
Europoseł PiS wskazuje, że zdecydowane stanowisko polskiego rządu w tej sprawie mogłoby skłonić Komisję do ponownego przeanalizowania rozporządzenia. Poręba przypomina, że np. Łotwa była w stanie wywalczyć dla siebie korzystniejsze zapisy dotyczące wędzenia szprotek. (…)

Źródło:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/europosel-poreba-bedzie-rozmawial-ws-zakazu-wedzenia-wedlin/

12.Europoseł Poręba rozmawiał z komisarzem UE ws. wędlin
14 stycznia 2014, godz. 18:17
 
Europoseł Tomasz Poręba spotkał się z komisarzem UE ds. zdrowia i ochrony konsumentów Tonio Borgiem. KE gotowa jest przysłać do Polski specjalny zespół, który pomoże ograniczyć negatywne skutki rozporządzenia dotyczącego stosowania naturalnych metod wędzarniczych w naszym kraju.
Europoseł Tomasz Poręba podczas rozmowy przekazał komisarzowi Borgowi informacje dotyczące negatywnych skutków rozporządzenia KE, które poprzez restrykcyjne zapisy mogą uniemożliwić produkcję wędlin metodą tradycyjną.
- Podkreśliłem, że proponowane przez KE normy dotyczące poziomu substancji smolistych w wędlinach zakładające, że ma być ich nie więcej niż 2 mikrogramy na kg, są nie do spełnienia dla wielu producentów, chociażby w moim rodzimym regionie, na Podkarpaciu. Poinformowałem również, że konsekwencją tego rozporządzenia może być upadek dziesiątek firm i wielotysięczne zwolnienia w tej branży mięsnej -  powiedział europoseł PiS.
Podczas spotkania okazało się, że Polska mogła uzyskać korzystne zapisy dla polskich producentów, jednakże polski rząd w rozmowach z KE nie podniósł tej kwestii. Odstępstwa od restrykcyjnych zapisów rozporządzenia uzyskała Łotwa, której udało się uzyskać korzystniejsze zapisy dotyczące wędzenia szprotek.
Komisarz Borg zapewnił europosła Porębę, że Komisja Europejska jest  gotowa wysłać do Polski specjalny zespół techniczny, który wskaże sposoby dostosowania się do nowej dyrektywy bez konieczności zamykania zakładów i zwolnień pracowników. Warunkiem jest jednak inicjatywa polskiego rządu, która musi zwrócić się w tej sprawie do KE. Komisja zadeklarowała podjęcie wszelkich możliwych działań, których celem będzie ochrona polskich zakładów mięsnych.
Polski rząd, szczególnie minister rolnictwa, powinien jak najszybciej rozmawiać w tej sprawie z KE – zaznaczył europoseł.
- Minister Kalemba powinien być już od dłuższego czasu w Brukseli i próbować naprawić popełniony przez rząd PO-PSL błąd, a nie opowiadać, że celem tej regulacji jest ochrona zdrowia konsumentów – uważa europoseł Tomasz Poręba.
Na zakończenie spotkania europarlamentarzysta Tomasz Poręba przekazał komisarzowi Borgowi kosz podkarpackich wędlin z nadzieją, że uda się znaleźć rozwiązanie, które pozwoli na dalsze stosowanie tradycyjnych metod w ich wytwarzaniu.
Katarzyna Ochman, EKR/RIRM

Źródło:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/europosel-poreba-rozmawial-z-komisarzem-ue-ws-zakazu-wedzenia-wedlin/
 
13.Producenci wędlin piszą list do ministra rolnictwa
21 stycznia 2014, godz. 14:49
 
Komitet Obrony Produktów Tradycyjnie Wędzonych wysyła list do ministra rolnictwa Stanisława Kalemby, w którym wyraża sprzeciw w kwestii wprowadzenia dyrektywy unijnej, określającej zawartości benzo-pirenu w wędlinach.
Producenci tradycyjnych wędlin zarzucają szefowi resortu rolnictwa brak kompetencji i apelują o działanie. Sygnatariusze listu zarzucili Kalembie, że nie rozumie procesu wędzenia. Ich zdaniem, wejście w życie unijnej dyrektywy jest zagrożeniem dla rodzinnych zakładów mięsnych.
O interwencję ministerstwa apeluje też były wiceminister rolnictwa poseł Jan Krzysztof Ardanowski.
– Oczekuję zdecydowanych i skutecznych działań ze strony polskiego rządu, a przede wszystkim ze strony ministra Kalemby, który jeździ po Polsce i opowiada o tym, jak dba o polskie rolnictwo. Opowiada również o ogromnych sukcesach, jakie rząd PO – PSL w zakresie walki o rolnictwo uzyskuje. Jednak kwestii dotyczącej wędlin rozwiązać nie potrafi. Do roboty, Panie Ministrze! – zaznaczył poseł Jan Krzysztof Ardanowski.

Źródło:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/producenci-wedlin-pisza-list-do-ministra-rolnictwa/
 
14.Posłowie o wędzeniu wędlin
24 stycznia 2014, godz. 05:30
 
Producenci wędlin, przedstawiciele resortów zdrowia i rolnictwa, eksperci oraz posłowie dyskutowali w czwartek o zagrożeniach, jakie dla zakładów przetwórczych i dla konsumentów niesie rozporządzenie unijne związane z ograniczeniem dopuszczalnego poziomu substancji smolistych w produkcji wędlin.
 
W posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi uczestniczyli przedstawiciele producentów wędlin tradycyjnie wędzonych, którzy wyłożyli swoje obawy dotyczące unijnych przepisów, które mają zacząć obowiązywać od 1 września. Producenci podkreślili, że po zmianie przepisów niemożliwe będzie wędzenie wędlin na otwartym ogniu. Chcą, aby przepisy zaczęły obowiązywać znacznie później. Ich zdaniem, polski rząd miałby wówczas więcej czasu na wynegocjowanie w UE korzystnych warunków, w tym większej dopuszczalnej zawartości benzopirenu w produktach tradycyjnie wędzonych. Korzystna dla wędliniarzy byłaby zawartość 5 mikrogramów benzopirenu w kilogramie wędlin, podobnie jak dopuszczona przez unijne prawo zawartość benzopirenu w produktach grillowanych.
 
W ich ocenie, to niezrozumiałe, że mamy do czynienia z kampaniami zachęcającymi do grillowania, a w przypadku wędlin tradycyjnie wędzonych od wieków, zdrowych                     i smacznych, tworzy się zakazy.
 
A konkretów wciąż brak
 
Waldemar Kluska, dyrektor Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego Taurus Sp. z o.o. w Pilźnie, który uczestniczył w posiedzeniu komisji w Sejmie, w rozmowie z portalem NaszDziennik.pl podkreśla, że oprócz deklaracji, iż będzie prowadzony monitoring zawartości substancji smolistych w wyrobach wytwarzanych tradycyjnie, nic nowego nie usłyszał.
– Próbuje się nas uspokajać. Mamy do czynienia z powoływaniem się na badania w ramach tzw. konsultacji przed wprowadzeniem nowych przepisów unijnych związanych z wędzeniem, rzekomo przeprowadzonych w małych i średnich firmach wędliniarskich, których de facto nie było. Natomiast my jako producenci mamy badania właścicielskie, które pokazują wyraźnie przekroczenia norm unijnych, które zaczną obowiązywać od września tego roku – podkreśla Kluska.
W jego ocenie, ze strony rządowej i posłów koalicji często padają zarzuty, że niepotrzebnie, a wręcz sztucznie nagłośniono problem.
– Próbowano nas przekonywać, żeby nie ulegać manipulacjom mediów. Tymczasem gdyby nie media, zostalibyśmy z tym problemem sami – uważa Kluska.
Jako przedstawiciel niedawno powołanego do życia Komitetu Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie, skupiającego przedsiębiorców z branży mięsnej z Podkarpacia i Małopolski, zauważa, że problem powstał w wyniku braku współpracy pomiędzy resortem rolnictwa a resortem zdrowia.
– Trzeba powiedzieć, że ministerstwo rolnictwa niewiele zrobiło w tej sprawie i zaryzykuję stwierdzenie, że chyba nie do końca miało nawet świadomość zagrożenia, jakie niesie za sobą zmiana przepisów unijnych. Czekamy na konkretne oceny na podstawie przeprowadzonych badań i na konkretne decyzje rządu, które zapewnią bezpieczeństwo naszym produktom. Na razie mamy jedynie opinie ekspertów rządowych, którzy radzą np. odsunięcie paleniska, co ma zmniejszyć zawartość szkodliwych substancji w wędzonych produktach – dodaje dyr. Waldemar Kluska. Do 3 lutego ma zostać ogłoszony program monitoringu benzopirenu w produktach wędliniarskich.
Rozwiązanie problemu proponują także marszałkowie województw, którzy chcą, aby przepisy unijne nie obejmowały produktów regionalnych i tradycyjnych. Zdaniem Wojciecha Kozaka, wicemarszałka województwa małopolskiego, takie produkty jak kiełbasa lisiecka czy kiełbasa swojska są tradycyjne, powinny być nadal produkowane według dotychczasowych norm i reguł.
– Zachowajmy normy, malujmy kiełbasy roztworem wędzarniczym, ale nie te tradycyjne – uważa Wojciech Kozak.
Marszałkowie województw wystosowali w tej sprawie list do premiera Donalda Tuska. Podobnie uczynili przedstawiciele Komitetu Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie, którzy wezwali polski rząd do jak najszybszego zwrócenia się do Komisji Europejskiej w sprawie produkcji wędlin metodą tradycyjną. W apelu do ministra rolnictwa poprosili o pomoc i zaprosili do rozmów. Zarówno list do szefa rządu, jak i apel do min. Kalemby pozostają bez odpowiedzi.

Mariusz Kamieniecki

Źródło:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/poslowie-o-wedzeniu-wedlin/
 
15.Unia zbada nasze wędliny
01 lutego 2014, godz. 11:30
 
Na przełomie lutego i marca inspekcja weterynaryjna zbada zawartość substancji smolistych w wędlinach. Kontroli poddane zostaną wyroby z wędzarni tradycyjnych. Celem badania jest ustalenie ile przedsiębiorstw nie spełnia norm Unii Europejskiej. Właściciele zakładów mięsnych twierdzą, że nowe przepisy przyczynią się do likwidacji wielu firm produkujących wędliny metodami tradycyjnymi. Jak mówi Edyta Jaroszewska-Nowak, przewodnicząca zachodniopomorskiego oddziału stowarzyszenia Ekoland, właściciele wędzarni zostali postawieni w bardzo trudnej sytuacji.
- Nikt z nas tych badań nie robi; to są badania drogie. Myślę, że rząd powinien sygnować na ten cel pieniądze, żeby faktycznie sprawdzić ilu małych przetwórców te normy w jakiś sposób dotkną (ograniczenie tych norm). Wiem na pewno, że część wędlin, które uzyskały certyfikat unijny żywności tradycyjnej, wyrobów specjalnych, tradycyjnych, mają w technologii już pewnego rodzaju zastosowanie, że np. muszą być wędzone w ogniu – mówi Edyta Jaroszewska-Nowak.
Kontrola będzie dotyczyć próbek z około 150 zakładów. Firm zajmujących się wędzeniem tradycyjnym jest ponad tysiąc, tak więc badanie nie pokaże prawdziwej skali problemu. Cena analizy jednej próbki waha się w granicach od 200 do 800 złotych. Według służb weterynaryjnych, to na producentach spoczywa obowiązek regularnych badań swoich produktów. Producenci narzekają na brak spójnych informacji na temat tego jak powinni przeprowadzać takie badania. Edyta Jaroszewska-Nowak zauważa, że przyczyną inspekcji może być rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi czego skutkiem są malejące zyski hipermarketów.
- Jak widać jesteśmy coraz większym zagrożeniem dla wielkiego przemysłu spożywczego. Obroty w supermarketach bardzo znacząco spadły. W tym kierunku muszą pójść jakieś działania lobbingowe ze strony tych koncernów. One w jakiś sposób muszą zahamować tę ekspansję naszych dobrych produktów i nie tylko w Polsce – bo tutaj też stanowimy zagrożenie – ale i też z zagranicy. Może nasze wędliny, ta Polska jakość jest bardzo doceniana, poszukiwana, to jest znaczący eksport tej żywności. Nasz kraj, rząd, ministerstwa: rolnictwa i zdrowia powinny wspólnie chronić tych małych producentów i jakość naszych produktów – stwierdza Edyta Jaroszewska-Nowak.
Źródło:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/unia-zbada-nasze-wedliny/
 
 
  • Zaloguj lub zarejestruj się aby dodawać komentarze
  • Odsłony: 2875
Teresa Bochwic

Teresa Bochwic

13.02.2014 09:43

Wie Pan, nie bardzo zrozumiałam Pana tekst. Tytuł podtrzymuje mit, a z tekstu nie wynika, czy rzeczywiście "zwędzili nam" nasze szyneczki. Strasznie to długie, a na początku Pan się natrząsa, ale nie jest dla mnie jasne - będziemy w końcu mogli jeść ulubione domowe wyroby małych firm, czy nie? Prawie nie jadam mięsa, ale jeżeli już, to tylko domowym czy półdomowym sposobem robione, lepiej zjeść raz na miesiąc trochę drogiej, ale bardzo dobrej szynki z mięsa karmionego naturalnie zwierzęcia, czy 10 dkg prawdziwego Roqueforta, niż codzień paskudztwo sojowe z krwią bydlęcą dla zapachu lub ten pompowany margaryną (mięciutki!) i chemią ser. Przydałoby sie jakieś podsumowanie.

Statystyka blogera

Liczba wpisów: 223
Liczba wyświetleń: 825,873
Liczba komentarzy: 276

Ostatnie wpisy blogera

  • Targalski/Darski musi odejść na emeryturę!
  • IPN udostępnia teczki o TW „Bolek”
  • ​INFORMACJE Z SZAFY KISZCZAKA

Moje ostatnie komentarze

  • Niech pan tylko to zrobi :) To mamy zadymę, a kim Pan jest z iminia i nazwisko, TCHÓRZU!!! Nasze Blogi zamykamy Daję dwa tygodnie na to :) I wyciagąm liściki:)
  • Pozdrowienia i szacunek od KODu nie jest mi potrzebny !!! KTO z Targalskim/Darskim ten z Kodem !!! Sprawdzam Targalskiego w IPN!!! Taki staruszek coś musi mieć na sumieniu ??? jak mnie skasuje, to…
  • Dziękuję i pozdrawiam ...Trzeba znać szczegóły, żeby tak nie pisać :) Ja je jednak znam :)I piszę, co napisałem :) Pozdrawaim ciepło... Polak - Patriota

Najpopularniejsze wpisy blogera

  • Targalski/Darski musi odejść na emeryturę!
  • Ujawnienie
  • Fukushima. Prawda o obecnej sytuacji jest ukrywana! Cz.I

Ostatnio komentowane

  • , Nie mogą NB rozwinąć skrzydeł. Najmojsza racja ma tu swoją siedzibę, tu się tylko pod notką sygnalizuje, że istnieje "coś takiego, jak komentator". A potem przychodzą teksty typu "paszołwon". Już…
  • , Cała ta wypowiedź, to kolejny na NB dowód braku klasy! Osobistej, czyli J. Pasiukowskiego.
  • , Wniosek? Poziom rośnie, pychy i arogancji.

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2008 - 2025, naszeblogi.pl

Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl | tvrepublika.pl | albicla.com

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć się tu. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek. | Polityka Prywatności

Footer

  • Kontakt
  • Nasze zasady
  • Ciasteczka "cookies"
  • Polityka prywatności